De ce avem nevoie de ghid pentru o nuntă relaxată? Am auzit de nenumărate ori ideea asta, că nunta și planificarea nunții reprezintă un mare stres. Există multe aspecte care trebuiesc luate în considerare, multe întrebări, și mai multe păreri. E ușor să pierzi din vedere ceea ce contează cu adevărat pentru ține și să te pierzi în detalii nesemnificative pentru că ai auzit că “așa se face”.
Din fericire, fiecare nuntă este diferită și nu trebuie să respecți cu strictețe ce ai văzut la alții sau să introduci în programul tău lucruri pe care nu le vrei. Eu cred că nunta ar trebui să fie bucurie și emoție, puțină nerăbdare, o doză firească de teamă de necunoscut. Dar în niciun caz un mare stres. Așa că ce faci să te asiguri că ai o nuntă cât se poate de relaxată?
Și ce înseamnă să ai o nuntă relaxată? Bănuiesc că există diferite interpretări și viziuni în funcție de personalitatea fiecăruia. Dar sunt convisă că toate au ceva în comun și vreau să fac o lista scurtă a acestor coordonate.
1. Invită la nuntă doar persoanele care îți dorești să fie acolo
Gândește-te bine cine ai vrea să participe la nuntă. Nunțile cu familiile și oamenii care contează cu adevărat pentru voi sunt mult mai intime și automat mai lipsite de stres. Lasă deoparte obligațiile, o să ai mai mult timp la dispoziție să te bucuri de fiecare invitat.
2. Fă un program care să îți placă
Ziua nunții e una singură, așa că ar fi păcat să conțină diverse lucruri care nu sunt pe gustul tău. Doar pentru că ai văzut la nunta verișoarei un număr de dans realizat de un ansamblu folcloric, nu înseamnă că ar trebui să ai și tu. Dacă tradițiile nu sunt pe gustul tău, e ok să le omiți din program. Sau dimpotrivă, îți doreșți ceva și ți-e teamă că este prea atipic. Lasă emoțiile deoparte, oamenii care te cunosc și îți sunt dragi vor aprecia cu siguranță ceva ce ție îți face plăcere.
3. Îmbrățișează neprevăzutul
Da, se mai întâmplă ca în ziua nunții să întârzie aranjamentele florale la restaurant, să se decaleze ora ceremoniei religioase sau să plouă. Majoritatea lucrurilor nu stau în puterea noastră și nu le putem schimba, dar putem să le acceptăm așa cum vin și să nu ne supărăm în privința lor. Uneori, chiar aceste schimbări pot da naștere unor experiențe de neuitat din ziua nunții.
4. Pune-ți telefonul pe modul silențios
Serios acum, nu te uita prea mult la telefon în ziua nunții, pentru că poți pierde momente prețioase, care nu se mai întorc. Este ok să răspundem pentru ceva important, dar nu este ok să răspundem la toate mesajele de la rude care cer indicații despre cum să ajungă la biserica. Asigură-te că ai oferit recent toate informațiile necesare în privința momentelor și locațiilor zilei, pentru a evita acest lucru.
5. Asigura-te că ținutele voastre sunt comode și că puteți petrece o zi întreagă (și eventual o noapte) în ele
Știu, e foarte important că în ziua nunții să porți rochia de prințesă la care ai visat toată viața sau perechea minunată de pantofi cu toc mai înalt decât ai purtat vreodată, dar nimic nu poate crea disconfort mai mare decât lucrurile incomode. Sunt mirese și miri care optează pentru ținute și încălțări de schimb și cred că asta este o soluție excelentă.
Vrei să apari în fotografiile de la ședința foto cu o rochie amplă care apoi te va incomoda o noapte întreagă la dans sau e prima dată când porți pantofii de nuntă și te bat îngrozitor? Ia în considerare variante pentru fiecare.
6. Ia în calcul distanțele
Dacă începi ziua cu machiaj sau coafură într-o parte a orașului, ai pregătirile în cealaltă parte, apoi trebuie să ajungi la biserică, ședința foto și restaurant care se află toate la distanțe suficient de mari, după nici jumătate din zi vei fi epuizat/ă.
Gândește-te la soluții, astfel încât să pierzi cât mai puțin timp pe drumuri. O idee ar fi să închiriezi un apartament unde să inviți hair stylistul, make-up artistul. Eventual părinții și nașii sau prietenii care vrei să îți fie aproape. Vă puteți pregăti în același loc și aveți timp și de un pahar de șampanie, câteva fotografii în familie sau de first look, de ce nu?
Altă idee este ca biserica și locația petrecerii să fie foarte aproape sau chiar în același loc.
7. Dă roluri invitaților
Mama, socrul sau prietenul cel mai bun care se descurcă în orice situație se vor bucura fantastic să aibă un rol la nunta ta. Împarte din responsabilitățile tale oamenilor în care ai încredere, dacă vrei o nuntă cât mai lipsită de stres.
8. Pentru mirese: fă un test de machiaj și coafură înante de ziua nunții
E foarte important să știi cum vei arăta în ziua nunții, să îți placă și să nu ai surprize. Eventual alege ziua în care faci fotografiile de logodnă, că să vezi cum rezistă machiajul și coafura și cum arată în fotografii.
9. Alege o locație de nuntă care ți se potrivește
Indiferent de trend, alege ceva pe stilul tău și cu care să te simți confortabil. Poate anul asta e la modă să ai ceremonia religioasă într-o pădure și petrecerea în hambar. Dar tu te simți mult mai bine într-o biserica și alegi ca petrecerea în aer liber să fie pe marginea unui lac sau într-un restaurant cu accente industriale.
10. Alege un fotograf care să fie pe stilul tău
Sunt așa de multe de spus aici, încât am scris un articol pe blog doar despre cum să alegi fotograful de nuntă. În câteva cuvinte, aș zice să alegi un fotograf de nuntă de al cărui portofoliu să te îndrăgostești și cu care rezonezi că persoană.
Acestea ar fi zece modalități în care poți avea o nuntă relaxată, care cred că se potrivesc indiferent de stilul nunții, fie că este clasică, boho-chic sau neconvențională. Un sfat extra: dacă poți, angajează un wedding planner, este absolut fantastic cât de multe responsabilități îți poate lua de pe cap. Revin curând cu un articol despre rolul unui wedding planner în organizarea nunții. Până atunci pe curând,
XO,
Alexandra
Mai multe idei pentru o nuntă faină, aici.