GO BACK
        TO MENU

        De ce e util un program de nuntă? Sa organizezi o nuntă poate fi uneori copleșitor, pentru că trebuie să gestionezi o mulțime de aspecte. De aceea este necesar să faci un program, o cronologie pentru ziua nunții. De preferință cu ceva vreme înainte, ca să ai timp pentru modificări, fără a fi presat de timp și să le aranjezi cum îți e mai bine.

        Un program de nuntă nu este util doar pentru ține, ci și pentru toți furnizorii de servicii implicați în ziua nunții tale. După ce pui totul la punct, poți trimite programul către toți colaboratorii, pentru a te asigura că lucrurile nu se suprapun, nu întârzie și fiecare știe ce are de făcut.

        Din experiența mea, cu cât mirii planifică mai bine și mai detaliat ziua nunții, cu atât șansele că totul să decurgă perfect sunt mai mari. Este de asemenea important să aloci timp suficient și realist fiecărei etape din nuntă, că să nu va simțiți grăbiți în desfasusarea evenimentelor. E mai bine să va rămână timp între momente, decât să fiți pe fugă. 

        Așadar, care sunt etapele zilei nunții și cum ar arăta un program de nuntă detaliat?

        PREGĂTIRI (două ore)

        O etapă foarte importantă și specială, după părerea mea. Este dimineață, înainte de lucrurile să înceapă cu adevărat, când este liniște și te relaxezi în timp ce cineva te aranjează ca să arăți divin pentru ziua nunții tale.De obicei durează în jur de două ore ca mireasa să fie gata,  dar poate dura mai mult dacă și domnișoarele de onoare, mama, surorile se pregătesc în același loc și își face toată lumea machiajul și părul. 

        Dacă nunta ta începe în jurul prânzului și nu îți place să te trezești devreme, angajează mai multe persoane care să va aranjeze, va dura mai putin și veți arăta impecabil din primul moment al nunțîi.

        Ce detalii mai sunt importante în etapa asta?

        • e bine să ai multă lumina și mult spațiu acolo unde te pregătești. Dacă urmează să ai multe persoane alături iar la tine acasă e cam aglomerat, ia în considerare ideea de închiria o camera de hotel spațioasă și luminoasă. 
        • invită la pregătiri pe cei mai dragi oameni, pe care vrei cu adevărat să îi ai lângă tine și care îți dau cea mai bună dispoziție.
        • dacă aveți domnișoare și cavaleri de onoare, asigura-te că sunt gata înaintea voastră, ca atunci când va vor ajuta și pe voi să va îmbrăcăți, să arătați cu toții fabulos.
        • încearcă să fii îmbrăcată în rochia de mireasă cu 30 de minute înainte de plecare, ca să ai timp să faci fotografii cu domnișoarele de onoare și ceilalți invitați
        • bea un pahar de șampanie, zâmbește, relaxează-te!
        • coordonează-te cu fotograful tău de nuntă pentru a-i rămâne timp să facă fotografii și la pregătirile mirelui, iar dacă cele două momente de suprapun, discuta cu el și varianta de a avea un al doilea fotograf la nuntă, măcar pentru acest moment.
        CEREMONIE (o oră)

        Fie că aveți o ceremonie civilă, religioasă sau umanistă, ia în calcul măcar o oră pentru etapa asta. Când alegeți ora pentru ceremonie, verificați la ce ora apune soarele în perioada nunții voastre. Dacă nunta este iarna, ceremonia ar trebui pusă mai devreme, ca să rămână suficient timp după și pentru ședința foto de cuplu, până nu se duce toată lumina. 

        Dacă vă căsătoriți vara, e bine că ceremonia să fie după amiază târziu, mai ales dacă este în aer liber, pentru ca lumina să nu fie foarte puternică și să nu fie extrem de cald.Asigurați-vă că este ok să aveți o echipă de fotografi și videografi prezenți.

        DUPĂ CEREMONIE: (30 de minute)

        Fix după ceremonie, toată lumea o să vrea să vă îmbrățișeze, să vă felicite și să facă fotografii cu voi. E un moment foarte drăguț și un prilej pentru fotograful vostru să surprindă momente spontane, multă afecțiune și zâmbete fericite.

        FOTOGRAFII DE GRUP (30 de minute)

        Le puteți face chiar acolo unde s-a oficiat ceremonia sau la locația petrecerii, imediat după. Cu cât mai repede cu atât mai bine, pentru că după ce invitațîi se relaxează și beau un cocktail, încep conversații, e mai greu să ii mai aduni pentru fotografii.

        Roagă pe cineva care știe cât de cât rudele să vă ajute. Îi puteți organiza pe grupuri mai mici:

        • familia miresei
        • familia mirelui
        • părinții miresei
        • părinții mirelui
        • domnișoare de onoare
        • cavaleri de onoare
        • bunici
        • prieteni, etc.
        ȘEDINȚA FOTO DE CUPLU (o oră)

        Unul dintre momentele mele preferate, dar știu că de multe ori este destul de greu de păstrat o oră în program pentru asta, pentru că se întâmplă foate multe lucruri în jurul tău. Știu că nu vreți să fiți plecați prea mult de la propria voastră nuntă, dar e un moment atât de important încât trebuie să păstrați timp pentru el, măcar o jumătate de oră. Nu o să va pară rău, e singurul moment al zilei când sunteți doar voi doi, puteți să va uitați unul la celălalt cu adevărat. Până la urmă, doar ce v-ați căsătorit, e prima dată când sunteți soț și soție, este ok să aveți un timp doar al vostru.

        Este important să planificați bine momentul ședinței foto, să luați în calcul dacă există timpi de deplasare, să calculați ce înseamnă să plecați de la locul petrecerii și să vă întoarceți. Gășiți un loc favorabil pentru ședința foto și verificați chiar atunci pe Google Maps să nu fie vreun eveniment care să va întârzie sau să vă prindă în trafic.

        O soluție pe care eu o găsesc convenabilă: să alegem pentru ședința foto un loc lângă biserică sau restaurant sau pe drumul dintre cele două, fără ocolișuri.

        PETRECEREA

        Cea mai lungă etapă a nunții, dar te asigur că trece ca un vis.

        Fă o listă cu cât mai multe detalii și momente care crezi că au importanță (sosirea invitaților, servirea mesei, primul dans, discursuri, momente de dans, portrete la apus, tăierea tortului, moment de artificii, alte momente speciale din program.)

        Păstrează măcar un sfert de oră pentru câteva portrete la asfințit, lumina este superbă atunci. Asigură-te că fotograful tău de nuntă a fotografiat toate formalitățile și detaliile pe care le doreai, pentru că nu poți aprecia când se termină petrecerea fotograful nu va sta până la final.

        Poți organiza un moment special chiar înainte de plecarea fotografului: tăierea tortului cu confetti sau o ieșire cu artificii.

        Petrecerea e momentul ideal pentru cadre naturale și spontane cu voi și cu invitații. Gata cu fotografiile formale, aici documentăm ce s-a întâmplat cu adevărat. 

        Asta ar fi un program de nuntă. Fii flexibil, ia în considerare neprevăzutul și nu te speria dacă nu merge chiar totul conform planului. Majoritatea lucrurilor nu stau în puterea noastră și nu le putem schimba, dar putem să le acceptăm așa cum vin și să nu ne supărăm în privința lor. Uneori, chiar aceste schimbări pot da naștere unor experiențe de neuitat din ziua nunții. Lasă un timp extra în program între etapele nunții, în funcție cât durează să ajungi dintr-un loc în altul. Dacă îți rămâne timp, bucură-te de un pahar de șampanie și îmbrățișări cu cei dragi.

        Ai și alte sfaturi? Lasă-le într-un comentariu, mai jos.

        XO,

        Alexandra