Când vine vorba de fotografia de nuntă, probabil vă vin în minte o mulțime de întrebări, începând cu echipamentul pe care un fotograf îl folosește la nuntă, stilul pe care îl abordează, când și câte fotografii veți primi, ce trebuie să faceți ca fotografiile voastre să arate așa cum vă doriți, și așa mai departe. Dar care sunt întrebările cu adevărat importante și ce ar trebui să știți înainte de a stabili care este fotograful de nuntă care vi se potrivește? Sunt întrebări legate de echipamentul foto pe care îl folosește, de viziune, de stil? Cum vă setați așteptările și de unde vă inspirați pentru întrebările pe care le veți pune la întâlnirea cu fotograful vostru de nuntă? Sursele pot fi: prietenii voștri care au trecut deja prin organizarea unei nunți, familia, blogurile de nuntă, revistele de nuntă, alți fotografi de nuntă, wedding planner-ul vostru.
M-am gândit mult la asta și am scris acest articol care enumeră întrebările care cred că sunt cu adevărat importante de pus unui fotograf de nuntă și mai ales, ce înseamnă cu adevărat răspunsurile. Cu siguranță sunt și multe întrebări delicate, pe care mulți dintre voi nu știți cum să le puneți sau la care fotografilor de nuntă le este greu să răspundă. La final veți decide care sunt întrebările pe care vreți să le puneți fotografului vostru de nuntă, care sunt cu adevărat importante pentru voi și care nu.
Două ponturi înainte să treceți la întrebări: în primul rând, îndrăgostiți-va de portofoliul și de stilul unui fotograf de nuntă. Faceți-vă temele de acasă și uitați-vă pe website-ul lui, la ce postează pe facebook și instagram, la recenziile recente ale clienților lui. În al doilea rând, asigurați-vă că aveți chimie cu fotograful vostru de nuntă, că vă simțiți confortabili alături de el, cum ați fi cu un prieten. Cu cât sunteți mai relaxați în preajma lui, cu atât mai naturale vor fi fotografiile voastre.
Pentru că, așa cum am spus-o de multe ori până acum, fotografia de nuntă este foarte importantă, reprezintă amintirile voastre pentru totdeauna dintr-o zi unică și specială. De aceea mie îmi place să mă cunosc mai bine cu viitorii miri, să mă împrietenesc chiar, să stabilesc o legătură, o conexiue care ne va ajuta pe toți în ziua nunții să fim relaxați și în largul nostru, lucru extrem de important într-o zi plină de emoție. Să trecem la întrebări:
1.De unde sunteți? Vă deplasați și în afară orașului/țării?
Una dintre primele întrebări, după disponibilitatea fotografului de nuntă, ar trebui să fie asta. Sunt mulți fotografi extraordinari de nuntă care preferă să lucreze local, în orașul lor și în împrejurimi, din motive personale, cum ar fi faptul că nu vor să lipsească mult timp de lângă familiile lor.
De asemenea, sunt și fotografi de nuntă care se deplasează oriunde în țară și peste hotare și care abia așteaptă provocarea unui loc nou, unor tradiții diferite. Asigurați-vă că fotograful de al cărui portofoliu v-ați îndrăgostit se poate deplasa la nunta voastră.
De când fotografiați nunți/ Câte nunți ați fotografiat până acum?
Din experiența noastră, nu există o cifră magică în fotografia de nuntă, pe care atunci când o atingi, devii cu adevărat un fotograf valoros de nuntă. Știm exemple de fotografi de nuntă care și-au început cariera de 2-3 ani și acum se număra printre cei mai buni.
Oamenii se dezvoltă și evoluează diferit. În plus, au stiluri diferite de lucru: unii lucrează singuri și fotografiază 15 nunți maxim pe an, își editează singuri fotografiile și se ocupă singuri de toate aspectele care țin de afacerea lor; alții au o firmă mare, fotografiază 30-40 de nunți pe an și au angajați care se ocupă de partea de editare și social media, călătoresc mult, etc. Sunt două tipuri diferite de afacere care nu pot fi comparate. În plus, ca în orice alt domeniu, fotografii de nuntă evoluează constant, îmbunătățindu-și atât stilul cât și echipamentul, de la an la an.
Dacă doriți totuși să aflați câteva lucru despre experiența unui fotograf de nuntă, puteți să îl întrebați despre provocările sezonului precedent de nunți: unde a călătorit, cum au fost experiențele, în ce locații a fotografiat, cum au fost oamenii cu care a colaborat, care sunt atelierele la care a participat. Întrebări de acest gen vă vor ajuta să vă faceți o idee mai clară despre fotograful de nuntă dar și despre echilibrul între partea artistică și afacerea propriu-zisă de fotografie de nuntă pe care o are.
Care este stilul vostru de fotografiat?
De obicei, când vă întâlniți sau discutați cu un fotograf de nuntă, ar trebui să fiți deja familiarizați cu stilul lui, pentru că i-ați studiat portofoliul. În cazul fotografiei de nuntă, este destul de greu de spus în ce gen te încadrezi, pentru că se îmbină mai multe genuri, începând cu portretistica și până la fotografia de tip fotojurnalistic.
Dacă ar fi să spun ceva despre stilul meu este că îmi place să documentez ziua respectivă, nu să bifez o listă. Îmi place să observ și încerc să alterez cât mai puțin lucrurile din jurul meu, ca să păstrez pe cât posibil autenticitatea momentelor. Fiecare nuntă, oricât de tradițională ar fi, are particularitățile ei și bineînțeles oamenii sunt cei care adaugă o notă diferită și personală. Îmi place să descopăr personalitățile clienților mei și să le aduc în fotografii.
Pot să văd portofoliul tău?
Fiecare fotograf profesionist de nuntă are un website sau un blog, așa că este mult decât indicat să il verificați înainte de a va întâlni. Puteți sa aruncați o privire si pe social media (Facebook, Instagram) pentru ca majoritatea fotografilor de nuntă postează acolo imagini de la cele mai recente evenimente sau ședințe foto, chiar la câteva zile după ce le-au realizat, cu mult înainte de a le pune pe website.
Fotografiile noastre de la vor fi prelucrate?
Răspunsul la această întrebare este puțin mai complex, în sensul că există două tipuri de prelucrare a fotografiilor: editare și retușare. Majoritatea fotografilor de nuntă fac o editare clasică pe toate imaginile: corecții de luminozitate, contrast, culori, încadrare, mici imperfecțiuni deranjante, pentru că totul să aibă un aspect unitar și frumos.
Retușarea complexă a imaginilor este rezervată de obicei printului, revistelor sau anumitor cereri speciale, pentru că durează undeva între 15 minute și câteva ore pentru fiecare fotografie în parte, lucru imposibil de realizat în cazul fotografiilor de nuntă, unde sunt livrate în medie 600-1000 de fotografii de la un singur eveniment.
Studiați cu atenție portofoliul fotografului de nuntă și veți vedea cu siguranță acolo dacă este genul pe care îl căutați, care va reprezintă. Dacă fotografiile de pe website-ul lui arată bine, așa ar trebui să arate și ale voastre. Ceea ce ne duce la următoarea întrebare.
Fotografiile noastre vor fi asemănătoare cu cele de pe website?
Așa cum am spus și mai sus, studiați portofoliul, website-ul fotografului de nuntă pentru a va face o imagine corectă despre fotografiile pe care le veți primi. În felul acesta vă familiarizați cu stilul lui și care este direcția de coloristă, atmosfera.
În același timp trebuie să înțelegeți că fiecare nuntă pe care o fotografiem este unică: povestea este irepetabilă, oamenii sunt diferiţi, modurile de a se exprima sunt inedite. Fotografiile pe care le veți avea la final reflectă povestea voastră, dar și viziunea fotografului faţă de ziua respectivă. Avem o unitate coloristică și de atmosfera în fotografiile pe care le facem, dar nimic nu este standard; direcția de editare se construiește pentru fiecare eveniment în parte astfel încât să se potrivească, să arate perfect pentru evenimentul respectiv.
Sunt toate fotografiile de pe website de la nunți reale?
Uneori, fotografii de nuntă angajează modele care se îmbracă în mire și mireasă și fac fotografii pentru portofoliu sau în diverse scopuri comerciale, în colaborare cu alți furnizori de servicii legate de nuntă. Normal că acest tip de ședința foto este foarte diferită de ședința foto din ziua nunții sau de o nuntă adevărată, unde lucrurile se petrec rapid și nu avem atât de mult timp la dispoziție.
Aceste ședințe foto sunt rezultatul unei zile de muncă alături de modele și stiliști. Cei mai mulți oameni nu au experiență ca modele, deci întrebați fotograful de nuntă dacă oamenii din fotografiile de portofoliu sunt adevărați miri și mirese sau modele.
De asemenea, întrebați dacă ședința foto de cuplu a fost realizată în ziua nunții sau înainte/după. Multe cupluri aleg să facă o ședința foto extra înainte sau după nuntă, îmbrăcați tot în mire și mireasă, într-o zi când nu sunt atât de emoționați și au mai mult timp la dispoziție. Este chiar distractiv!
Câți fotografi veți fi la nunta noastră? De ce să avem doi fotografi în loc de unul singur?
Este foarte important să aflați ce stil de lucru are fotograful vostru de nuntă: vine singur, vine însoțit de un asistent sau de un al doilea fotograf? În primul caz lucrurile sunt simple; dacă este însoțit de un asistent, acesta îl va ajuta în general la transportul și instalatul echipamentelor, asistentul nu este un al doilea fotograf și trebuie să țineți seama de asta, să clarificați dacă cea de-a două persoană va face sau nu fotografii la nunta voastră.
Un al doilea fotograf este o modalitate grozavă de a acoperi mai bine nunta și de a fi în “două locuri deodată”, ceea ce înseamnă că puteți avea fotografii a două momente ce se petrec simultan.
E o idee bună să aveți doi fotografi la nuntă dacă aveți un număr mare de invitați sau dacă va pregătiți în două locuri diferite, la distanță mare între ele. De asemenea, un fotograf se poate concentra pe detalii și celălalt pe imaginea de ansamblu. Dacă alegeți varianta de doi fotografi, veți avea a final multe fotografii, mai multă diversitate și creativitate, într-un rezultat final unitar.
Voi veți fi cei/cele care îmi veți fotografia nuntă?
O întrebare importantă dacă urmează să colaborați cu studiouri mari de fotografie de nuntă, care au mai mulți fotografi de nuntă. Așa că întrebați care va fi fotograful vostru la nuntă și asigurați-va că vedeți fotografii făcute de el.
Va ocupați exclusiv cu fotografia de nuntă?
Există fotografi care fac mai multe genuri de fotografie: nunți, modă, familii, nou născuți, maternitate, evenimente corporate, etc. Dacă observați astfel de liste pe website-ul fotografului, cel mai bine este să îl întrebați ce procent din clienții lor sunt cupluri și nunți. Doar pentru că fotograful este cu normă întreagă, nu înseamnă că fotografiază nunți cu normă întreagă. Iar eu cred că fiecare segment al fotografiei poate fi acoperit cu profesionalism de cineva care este mai degrabă dedicat pe un anumit gen. Iar asta se poate vedea atât pe website-ul cuiva cât și în implicarea lui pe facebook, instagram.
De ce v-ați făcut fotografi de nuntă?
Bineînțeles că fiecare fotograf de nuntă care și-a ales această meserie, o face pentru că îi place să fotografieze cupluri, oameni îndrăgostiți, să participe la aceste evenimente speciale din viețile lor, pentru că sunt evenimente plin de provocări și inedit. Dar îți vei putea da seama dacă iubește ceea ce face după o întâlnire cu el, pur și simplu vei ști! O să fie clar că bună ziua din nivelul de entuziasm cu care se prezintă și creativitatea de care da dovadă.
Aveți cursuri/specializare în fotografie?
Când vine vorba de fotografie și în special de fotografia de nuntă, o diplomă nu reprezintă ceva semnificativ. Majoritatea fotografilor de nuntă sunt autodidacti și/sau învață din experiența altora (au început că fotografi secundari la nuntă) apoi se perfecționează pe cont propriu și își formează un stil de lucru. Puteți avea un fotograf de nuntă extraordinar care nu are o diplomă a unei școli de fotografie sau un fotograf acreditat care să facă imagini mai slabe. Imaginile din portofoliu și recenziile recente ale clienților spun mai multe decât o diplomă.
Ce aparat de fotografiat folosiți?
O întrebare pe care am auzit-o de câteva ori și care m-a pus pe gânduri. De ce ar conta pentru un cuplu? Oare preferă fotografi de nuntă care lucrează cu Nikon sau vor refuza un fotograf care are un Canon 5D Mark III în favoarea unuia care fotografiază nunți cu un Canon 5D Mark IV? Sau mirrorless?
Normal că aparatul este important, însă la rezultatul final participa și talentul și abilitățile de editare. Dacă scoatem oricare din aceste aspecte din ecuație, rezultatul va fi unul dezechilibrat. Pe scurt, un fotograf de nuntă profesionst ar trebui să aibă echipamente profesionale, echipament de rezervă, dar nu trebuie să aibă cel mai scump aparat pentru ca fotografiile voastre să fie wow!
Ce tip de iluminare folosiți?
Nu credem că există vreun fotograf de nuntă căruia să nu îi placă să fotografieze în lumina naturală existentă, pentru a surprinde cât mai bine atmosfera. Sigur că este minunat să poți fotografia fără niciun blitz o nuntă întreagă.
Dar trebuie să fim flexibili și pregătiți pentru orice situație neprevăzută. Dau un exemplu: am fotografiat anul trecut în vară o nuntă a cărei ceremonii religioase trebuia să fie în aer liber. Afară a început să plouă cu găleata așa că ceremonia s-a ținut într-o mică biserica în renovare, fără nicio sursă de lumină. Oricât mi-aș fi dorit să folosesc lumina ambientală, a fost imposibil. Deci, blitz-urile sunt foarte importante și nu numai că ne pot salva de la situații precum cea menționată, dar ne ajută să obținem și imagini spectaculoase, în anumite condiții. Vorbiți cu fotograful vostru de nuntă și asigurați-va că este pregătit pentru orice situație.
Aveți echipament de rezervă?
Există un singur răspuns la această întrebare: da! Fiecare fotograf profesionist de nuntă ar trebui să aibă 2 aparate foto, mai multe obiective foto, 2 blitzuri și suficiente carduri de memorie.
Cu ce va veți îmbrăca la nuntă noastră?
Poate părea o întrebare superficială, dar credem că și acest aspect este foarte important. Majoritatea fotografilor de nuntă se îmbracă în culori discrete, pentru a nu atrage atenția, în general ținute mai închise la culoare, de exemplu o cămașă și pantaloni. Nu va așteptați ca fotograful vostru de nuntă să poarte costum elegant sau rochie cu tocuri, vom lucra toată ziua și trebuie să păstrăm un echilibru între aspect și funcționalitate, comoditate.
Urmează să semnăm un contract?
Da, bineînțeles! Contractul este foarte important pentru toți cei implicați, viitori miri și fotografi.
În cât timp vom primi fotografiile de la nuntă noastră?
Termenul de predare al fotografiilor reprezintă o estimare brută, ceea ce este absolut firesc. Acest lucru variază în funcție de fotograf și volumul lui de lucru din sezonul respectiv, de modul de lucru (dacă își editează sau nu singur fotografiile). Acest lucru este în general prevăzut în contract.
Putem primi și fișierele brute de la nuntă (raw)?
Pentru noi, fotografii de nuntă, asta e o întrebare foarte grea :). Dacă cuplul pune această întrebare, da senzația fotografului că se indoiește de talentul lui și nu are încredere totală în el. Așa cum am mai zis, fotografiile de la nuntă sunt rezultatul echipamentului, talentului fotografului dar și viziunii artistice și abilităților lui de editare, deci de ce ați avea nevoie de fișierele brute? Iar dacă vreți să faceți voi înșivă editarea lor, de ce mai aveți nevoie să angajați un fotograf de nuntă profesionist?
Oferiți și pachete foto-video?
Iată o altă întrebare pe care o aud destul de des. Sunt cupluri care caută astfel de pachete, din dorința de a econimisi timp pe partea de căutare, dar și bani, pentru că în general aceste pachete vin sub denumirea de oferte mai atractive și mai ieftine.
Vă recomand să căutați profesioniști din fiecare domeniu, fotografie și videografie, și să vizitați portofoliile fiecăruia, alegând stilul care vi se potrivește. Doar pentru că ați ales un fotograf care vi se potrivește perfect, nu înseamnă că el vine “la pachet” cu un videograf care va oferi un material similar sau că împărtășesc viziuni comune. Sau invers. Probabil că există și acest gen de unitate perfectă fotograf-videograf, dar cu siguranță mai rar.
Mi se întâmplă să fac recomandări de videografi cu care am lucrat și de care atât eu cât și mirii am fost foarte mulțumiți, însă subliniez întotdeauna importanța vizionării portofoliului și alegerea în cunoștință de cauză.
Care este oferta foto?
În majoritatea cazurilor, fotografii nu își afișează prețurile online, dar le puteți obține ușor, printr-un e-mail. Asigurați-vă că oferta este clară și ceea ce alegeți dintre pachetele foto este specificat și în contract.
Mie imi plac lucrurile simple, nu veți găși multe pachete care fac mixuri între numărul de ore petrecut la nuntă, numărul de fotografii livrate și alte ședințe foto, ci câteva oferte clare pentru fotografie și câteva lucruri opționale.
Oferiți reduceri la pachetele voastre?
Probabil cea mai dificilă și chiar neplăcută întrebare pe care un fotograf nuntă o poate auzi. Cum răspunzi unui potențial client care este încântat de munca ta și de portofoliul tău, dar care consideră din start că ai merita un tarif mai mic? Un răspuns complet ar putea fi subiectul unui întreg articol, unde să explicăm de ce fotografia de nuntă costă atât.
Dar pe scurt, voi răspunde cu un mic exemplu pe care l-am citit pe un grup de fotografie de nuntă și pe care îmi permit să îl reproduc aici: cum ar fi dacă de mâine ar trebui să vă duceți la locul vostru de muncă pe un salariu cu 10% sau 20% mai mic? Ați face-o cu același entuziasm? Ați depune la fel de mult efort?
Câte fotografii veți face la nuntă? Câte vom primi?
Este greu de estimat câte fotografii va face fotograful la o nuntă. Numărul de fotografii poate să varieze în funcție de activitățile și momentele de la o nuntă, numărul de persoane care participă la eveniment, durata evenimentului, timpul alocat pentru ședința foto sau fotografii de familie. De asemenea, din toate aceste fotografii se va face o selecție a celor mai reușite cadre, care vor fi editate.
Nu uitați niciodată să puneți accent pe calitate, nu pe cantitate. Ați vrea mai degrabă 600 de fotografii minunate sau 2500 de fotografii așa și așa?
Cum ma vei ajuta în timpul ședinței foto de cuplu?
O întrebare simpatică, puteți afla câte ceva în plus despre fotograful vostru de nuntă și despre cât de mult se va implica în cadrul ședinței foto de cuplu. Sunt fotografi concentrați pe stilul fotojurnalistic, care îi vor lăsa pe mire și mireasă să aleagă cele mai bune poziții. Alți fotografi au o anumită viziune în legătură cu cadrele și vor fi mult mai atenți să așeze cuplul într-o poziție și se vor concentra la toate detaliile.
Mie îmi place foarte mult momentul ședinței foto de cuplu – momentul de liniște în tumultul zilei! E foarte important acest timp în care mirele și mireasa se pot privi cu adevărat, restul timpului fiind înconjurați de rude, prieteni, emoție și agitație. Nu coordonez foarte tare acest moment, nu am o rețetă, mă las condusă de inspirația de moment, pentru că îmi place ca oamenii să fie ei, așa cum sunt în realitate, dar sunt atentă la detalii, astfel încât cuplul să arate bine în fotografii.
Ce se întâmplă dacă vreau să stați la nuntă mai mult decât am discutat? Cât va costa asta?
Obțineți de la fotograful vostru de nuntă un răspuns clar în legătură cu acest aspect. Contractul ar trebui să specifice cât urmează să stea la nuntă voastră și cât costă timpul petrecut peste acest program.
Țineți cont de faptul că fotograful vostru de nuntă face pe tot parcursul evenimentului vostru o muncă atât fizică, cât și creativă, așa că există o limita a timpului în care poate da tot ce are mai bun. În plus, pe finalul evenimentului lucrurile devin repetitive iar oamenii se simt mai bine dacă știu că se pot distra în voie fără să mai fie fotografiați.
Din experiența mea, timpul optim și confortabil pentru toți cei implicați este de la începutul zilei, pregătiri, până spre finalul petrecerii sau servirea tortului, asta însemnând maxim ora 01:00-02:00. Ce se întâmplă apoi la petrecere, rămâne la petrecere :).
Cu cât timp înainte ar trebui să rezerv un fotograf pentru data nunții?
Cu cât mai repede, cu atât mai bine. În momentul în care ați găsit fotograful de nuntă cu care vrei să colaborați, ar trebui să bateți palma și să semnați un contract. Sigur că fotograful poate să “țină” o dată din calendar pentru voi, însă el desfășoară o afacere și în fotografia de nuntă se merge pe principiul “primul venit, primul servit”. Data voastră este asigurată în momentul in care ați plătit un avans și ați semnat un contract.
Pot să văd un album de la o altă nuntă?
Este recomandat ca la una dintre întâlnirile pe care le aveți cu fotograful vostru de nuntă să vedeți și unul sau mai multe albume. În felul acesta nu veți avea surprize în ceea ce privește stilul de album oferit și veți putea vedea și calitatea fotografiilor la print.
Cum se aleg fotografiile pentru album?
Majoritatea fotografilor fac selecția fotografiilor și un design al albumului în stilul lor caracteristic. După terminarea design-ului inițial, veți primi în format digital paginile albumului pentru a le analiza și pentru a comunica eventualele schimbări ce le doriți a fi făcute. Abia după aceea albumul va merge la print.
Când trebuie să facem plata?
Această informație trebuie să existe în contract, pentru protecția ambelor părți implicate. Unii fotografi de nuntă cer plata integral înainte de ziua nunții, alții cer un avans și o plată finală în ziua nunții. Discutați acest aspect cu fotograful vostru de nuntă, astfel încât să nu existe niciun lucru neclar.
Ce se întâmplă dacă te îmbolnăvești în ziua nunții?
Da, se poate întâmpla. Fotograful vostru are cu siguranță un plan B pentru această situație, dar nu uitați să întrebați despre asta. Fiecare fotograf de nuntă are de obicei o rețea de prieteni/colegi fotografi de nuntă, care îl pot ajuta.
Dacă un fotograf de nuntă nu poate acoperi ziua nunții din cauza unui accident sau a unei situații de urgență, el ar trebui să ofere o rambursare completă a ceea ce a fost deja achitat. Știm că ar fi cu adevărat neplăcut dacă fotograful vostru de nuntă ar rata evenimentul, dar este puțin probabil ca un accident de orice natură să se întâmple chiar în acea zi. Stați liniștiți, un adevărat profesionist nu va lipsi de la nuntă voastră pentru că a răcit, ziua asta este la fel de importantă pentru el ca și pentru voi. Își va lua medicamentele împotriva răcelii și va continua să lucreze, dar pot apărea situații de urgență reale și acestea vor fi tratate în modul cel mai profesionist cu putință.
Această este lista mea! Ce alte întrebări credeți că sunt importante de adresat fotografilor de nuntă? Ce părere aveți despre întrebările postate? Sunt răspunsurile suficient de clare?
XO, pe curând,
Alexandra Luncașu